![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() Vild natur - Tæt på |
![]() |
|
|
Ture på SöderåsenOm SkåneGillastugan er beliggende i Skåne, der er den sydligste del af Sverige. Skånes areal er ca. 11.000 km², og der bor ca. 1 mill. mennesker, de fleste på vestkysten med Malmö og Helsingborg som de største byer. Landskabet består af moræneflader, afbrudt af en række åse, der går fra NV mod SØ. Disse består af granitklipper, stejlest på NØ-siden og skrånende ned mod SV. Morænesletten i SV-Skåne er Sveriges vigtigste landbrugsområde og kaldes derfor også "Sveriges kornkammer". I skovene på åsene kan man opleve praktisk talt alle svenske naturtyper, bortset fra højfjeldslandskab. Bøgeskoven er dominerende, men flere og flere steder bliver der plantet nåleskov, der vokser hurtigere og giver bedre økonomisk udbytte. Skånes dyreverden er meget spændende. Der findes elg, kronhjort, dådyr og rådyr i skovene og i de åbne områder kaniner og harer. Ligeledes går mange fugles trækruter over Falsterbo, hvor man både kan se rovfugle, gæs og småfugle om efteråret. Efter sidste istid har man fundet spor efter mennesker fra år 9.000 f.Kr. Fra Maglemosetid (år 7.000 f.Kr), hvor Skåne var landfast med Danmark er fundet bopladser langs med kysten til Østersøen, der dengang var en sø. I Vikingetiden knyttede Skåne, Halland og Blekinge sig naturligt til Danmark, mest fordi sproget var dansk, men også fordi de uigennemtrængelige skove i Småland udgjorde en naturlig grænse mod Sverige, på et tidspunkt hvor det var nemmere at rejse til vands end til lands. De tre landsdele blev derfor en del af det danske rige, og Skåne regnedes i middelalderen for Danmarks rigeste landsdel. Desuden havde ærkebispen sit sæde i Lund indtil reformationen i 1536. Under svenskekrigene i midten af 1600-tallet mistede Danmark Skåne, Halland, Blekinge og Bornholm til Sverige. Der blev senere gjort flere forsøg på at generobre det tabte land, men det var kun bornholmerne der (ved egen hjælp) kom tilbage til Danmark. I dag kan man se i BÅDE kirke- og herregårdsbygninger, at Skåne tidligere har været dansk. Om Söderåsen
Söderåsen går NV-SØ, er ca. 30 km lang og 10 km bred. Det højeste punkt er Höjehall (ca. 1 km. NV for Kläveröd), som er 210 m over havet. Söderåsen består af rød gnejs og er gennemfuret af flere sprækkedale. Fra Gillastugan er Skäralid og Nackarpsdalen de nærmeste at besøge. Söderåsen er næsten dækket af løvskov, med bøg og eg som de vigtigste træer. Derimellem findes gårde og småbyer som for eksempel Stenestad og Klåveröd. Landbruget er gået tilbage, mange gårde og husmandssteder er forladt eller solgt som fritidshuse som for eksempel Gillastugan. I dag er store dele af Söderåsen udlagt til fritidsområder og naturparker og på langs af åsen fra Åstorp til Röstånga og derfra videre til Frostavallen går en vandringssti, Skåneleden, med mange overnatningsmuligheder.
Allemannsrätten I Sverige har alle mennesker lov til at færdes frit i naturen. Denne ret kaldes Allemannsrätten. Den indebærer at vi frit kan bevæge os i skov og på mark, plukke blomster som ikke er fredet eller på anden måde beskyttet, som de for eksempel kan være det i naturreservaterne. Vi må også samle svampe og bær i skoven, bade i og sejle på søer, vandløb og havet. Men det er nødvendigt at huske på, at der ikke findes nogen svensk lov om Allemannsrätten, som automatisk giver os lov til at opføre os, som vi har lyst til i naturen. Allemannsrätten er en hævdvunden ret. Der er fremkommet gennem århundreders fornuftige brug af naturen. Den giver os store muligheder i naturen, men indebærer også, at vi skal tage hensyn til ting, vi ikke må gøre. Først og fremmest gælder Allemannsrätten primært for enkeltpersoner. Dette betyder, at det ikke er tilladt ifølge Allemannsrätten at drage ud i større grupper (i praksis flere end 5-7) og gøre brug af reglerne.
Det vil i dag være tilladt:
Derimod er det ikke tilladt:
Mottoet er: "- Forstyr ikke - Ødelæg ikke ".Turforslag Generelt om alle turforslag kan vi sige, at man for det meste kan klare sig med "Terrängkartan, 508 Perstorp". De, der ønsker mere detaljerede kort, henvises til de O-løbskort som er nævnt ved turforslagene. Disse er særligt anvendelige, hvis man ikke har tænkt sig at følge veje og stier - i så fald kommer Terrängkartan "til kort". Nackarpsdalen og Odensjön (O-kortet Nackarsdalen 1:15.000)
Der er stadig uenighed om Odensjöens oprindelse, men de fleste hælder til teorien om, at den er enden af Nackarpsdalen, der er en sprækkedal. Formen er fremkommet ved en nedskridning af klipperne rundt omkring søen, hvilket stemmer godt med at søen ikke er bundløs, men ca. 20 meter dyb. Turen til Odensjöen kan planlægges ved hjælp af folderen: "Nackarps dal og Häsnäs" udgivet af Länsstyrelsen i Malmöhus Län og O-kortet "Nackarpsdalen" 1:15.000 udgivet af OK Silva, spørg eventuelt i Spejder Sport. Kronoparken Skäralid (O-kortene Kvärke-skogen og Skäralid N 1:15.000) Når man kommer til Gillastugan, må man under ingen omstændigheder snyde sig selv for en tur ned i Skäret. Her kommer man ud i en natur, hvor rammerne er helt anderledes, end dem vi kender fra Danmark. Skäret er en ca. 8 km lang sprækkedal, der skærer gennem Söderåsens SØ-lige del. På de dybeste steder er skrænterne 100 m høje og så stejle, at de er umulige at gå op og ned ad. O-kort er derfor nødvendigt, da det kan være farligt at færdes udenfor stierne, hvis man ikke er godt kendt.
Fiskedammen (Albuesøen), Skorstensdalen og Højehall (Til denne tur anbefales at bruge O-kortene "Kvärkskogen" eller "Klåverød" 1:15.000)
Start med et gå ned gennem Skäret (se under Skäralid), som følges mod nord til det deler sig ved Lierna. Her følges grenen mod vest, mod Dejebäcken, hvor man går nede i kløften op til den opdæmmede Fiskedam. På det lille næs ude i søen findes en udmærket rasteplads. Derfra følges Per Olandersvej mod Klåverød ca. 2 km, og i Klåveråd, som er en af de få landsbyer oppe på selve åsen, drejes mod Stenestad. Ca. 1 km senere drejes mod N mod Hallahus ca. 700 m mod NØ ligger Højehall 210 m.o.h. med udsigtstårn, hvor man kan se det meste af Vestskåne i klart vejr. Adgang i tårnet på EGET ansvar.
Hjemturen går tilbage over Klåverød (evt. af stier øst for Højedal), videre til Fiskedammen, hvor skiltet til Skorstensdalen følges. Skorstensdalen er en smuk sprækkedal, der har fået sit navn fra en enligt stående 10 m høj klippe, skorstenen. Følg de orange mærker til det sted, hvor stien passerer en lille bæk, der løber mod SV. Følg gærdet 50 m mod SØ og I er nu ude på en lille sti, som følges mod SV. 1 km senere kommer I til skovvejen til Kvärk, hvor I drejer til venstre, mod øst. Følg vejen 3,5 km gennem Kvärk. Lige før vejen svinger mod N går en lille sti ned i kløften, og I er nu nede næsten samme sted, hvor I startede lidt S for Lierna. En alternativ rute kan benyttes fra stedet, hvor man kommer ud på skovvejen til Kvärk. Drej stadig til venstre mod øst, men nøjes med at gå ca. 400 m, drej så til højre af en mindre vej mod SV ned i Kvärkabäcks slugt, der følges til opstigning ved Øvre Gillastig. Overnatningspladser på Söderåsen - "Skåneleden" Selv om huset og lejrpladserne ved Gillastugan giver udmærkede overnatningsmuligheder på Södråsen, kan man godt få lyst til at tage på hike og overnatte ude i naturen. På Söderåsen findes mange permanente lejrpladser i forbindelse med "Skåneleden fra ås til ås", der er en vandringssti fra Åstorp til Frostavallen. Skåneleden er lavet af den svenske stat og de kommuner, stien går igennem. Den er mærket med orangefarvede påmalede bånd i øjenhøjde, så den er let at følge.
Kort og beskrivelser af "Skåneleden fra ås til ås" findes i Svenske boghandlere og turistbureauer. Den kan også købes hos: Skogssällskapets Förvaltnings AB, Skåneleden, Mölleröd, S-280 22 Vittsjö. Kortene koster 40 kr./stk. Desuden kan man overnatte ifølge Allemannsrätten (se dette afsnit) på Söderåsen udenfor de områder, de er udlagt som naturreservater. Naturreservaterne har specielle regler, der skal følges. (Se kort for oplysninger om naturreservater). Dele af Söderåsen vil i de kommende år blive omdannet til "naturpark", som ikke er så restriktivt som naturreservaterne. Dette skulle ikke indskrænke jeres muligheder i væsentlig grad. O-løbskort i området omkring Gillastugan
Det betyder, at alle poster, der hænges ud, forsynes med navn, adresse og dato for løbet.
Hvis der er tale om større løb, som f.eks. en divisionsturnering, skal det ske i samråd med ejeren af skoven. Nærmere besked fås hos OK Silva, Box 29, S-24400 Kävlinge. Når man planlægger O-løb, skal man være opmærksom på Allemannsrätten og derfor ikke lægge poster for tæt på bebyggelse og dyrkede marker. Der findes to kort med Gillastugan på, og på dem begge ligger den i kanten af kortet. Der kan være svært at finde vej udenfor stierne i Sverige, så for begyndere og lidt øvede er det bedste område på Nackarpsdalen kortet 1:15.000. Det andet kort er over Kvärkaskogen, og det gennemskæres af Skäralidravinen, hvilket gør mulighederne for lette O-løb mindre, da der også er en del marker i området. Følgende orienteringskort findes over områder på Söderåsen:
Følgende kort skulle desuden være udgivet:
Spørg eventuelt efter kortene i Spejder Sport. Kortene er beregnet til orienteringsløb, men er også velegnede til ture til fods. Skisport
Ved Röstånga idrætsplads er der start til 2,5 - 7,5 km maskinpræparerede løjper. Oppe på Åsen ved Klåveröd Skidcentrum findes der maskipræparerede løjper med længder op til 15 km. Lidt nord for Kopparhatten har Perstorp Alpine skidklup anlagt en 200 m lang bakke med slæbelift, der mod betaling er åben i weekender. Alle tre anlæg kan nås på ca. 15 minutter i bil fra Gillastugan. Desuden kan man selv lave et spor omkring Gillastugan, hvor området mod nordøst giver fine muligheder især på skovvejene efter nysne. Yderligere information kan fås ved henvendelse til Skånes Skidförbund, Lunnagatan 10, S-26700 Bjuv. Seværdigheder og udflugter Her er nogle idéer til udflugtsmål egnet til ture med cykel, bil eller bus. De er alle beliggende indenfor en radius af 30 km fra Gillastugan.
Til de fleste af disse seværdigheder findes der turistbrochurer, som kan give yderlige oplysninger. Adresseliste Spejder Sport Nr. Farimagsgade 39 Jernbanepladsen 55 City 2 Slotsgade 16 Banegårdsgade 16 Algade 54 Bustransport Klippans Busstrafik AB Tog og bus SJ Oplysninger, Helsingborg Linjebus, Eslöv DSB Rejsecentre i Danmark er normalt behjælpelige med tog og bus oplysninger i udlandet. Natur Domänverket, Halmstads Revir Domänverket, Kristianstads Revir Skisport Skånes Skidförbund Perstorp Alpine Skidklub O-løbskort OK Kompassen, Box 147 Seværdigheder Röstånga Eventyrland Friluftsbadet Skogsvårdsstyrelsen i Malmöhus Län Länsstyrelsen i Malmöhus Län Turistbureauer Skånes Turisttrafikförbund Turistföreningen i Helsingborg Turistbyrå i Röstånga Klippan Turistbyrå Kort Lantmäteriet: Gröna Kartan. Helsingborg 3C SO. 1:50.000. Esselte Kartar: Cykelkartan Västra Skåne, Norra delen 1:100.000 - Uundværligt som cyklist i Skåne. Cykelstier og svagt trafikerede veje indtegnet med rødt. Oplysninger om overnatning, spisesteder, seværdigheder og andet indtegnet på kortet. Skåneleden - från ås til ås. - Kort og rutebeskrivelse fra Åstorp til Frosta-vallen. Bøger Harry Hjottaa: Ture i Skåne Politikens Forlag, 1980. Palle Lauring: Danmark i Skåne. Steen Hasselbalchs Forlag, 1966. E. Jirle (red.): Skånes naturguide. L. Peterson m.fl.: Skåneleden. Mats Lind: Se Skåne. Eja Nilsson: Turista med barn. Föreningen Söderåsens Natur: "Grænsbygd Söderåsen". Forlaget NordJan, 1991. ISBN 91-7482-023-0 Vi tager forbehold for fejl og forkerte oplysninger. 2. udgave. 7 juni 1998 |
![]() |
Udlejning: Stine Enevoldsen - (+45) 3168 8818 |
![]() |